Hristos a inviat!

Aseara pe la 12 fara un sfert am intrat in McDonald’s si i-am spus vanzatoarei “Hristos a inviat!” . L-am spus repede, aproape pe nerasuflate, caci imi era frica sa nu ma prinda 12 noaptea; l-am spus cu patima, caci stiam ca va fi fost ultimul pe anul acesta;  l-am spus cu oarecare siguranta, caci am si eu convingerea (cred Doamne, ajuta necredintei mele!) ca Moartea a fost biruita;   l-am spus cu timiditate, caci asteptam reactia interlocutorului meu….

Pentru ca raspunsurile oamenilor la salutul “Hristos a inviat!” de-a lungul celor 40 zile vin de fiecare data ca o surpriza…nu mi-a fost dat sa aud doua la fel, si cu atat mai mult cu cat te indepartezi de Inviere…de la un proaspat  “Adevarat a inviat!” la un mecanic raspuns conform; de la mutenie (asta mi se pare foarte interesant…oare de ce nu raspund nimic?) la un ras in tonalitati de la ingaduitor la batjocoritor, asa cum este viata insasi…

Reactia depinde, evident, si de modul cum saluti. Tandemul “Hristos a inviat – Adevarat a inviat!”  e mai mult decat un  dialog,  e o lupta, seamana cu un meci de scrima, cu un duel. “Hristos a inviat!” ataci tu, ferm sau sovaielnic, direct sau fluturand sabia in dorul lelii, din varful buzelor sau din toata inima, caci in declaratia ta se vede pentru o clipita strafundul sufletului tau, te descoperi, te expui… “Adevarat a inviat!” ti se raspunde (sau nu), iar lovitura se pareaza, alteori se contraataca, iar uneori iti este refuzata – pacat, .caci din aceasta inclestare nu e decat de castigat:  ies scantei, iese lumina, iese adevar, sabia se ascute….

Si cata nevoie e de sabie ascutita: sa lupti cu necredinta generalizata si cu propria sovaiala, cu fatarnicia lumii si cu micile tale falsitati, cu ispitele ce te doboara mai mereu, cu invidia si ura ce rodesc in tine si in cei din jur fructe amare…sa lupti cu Insasi Moartea…

Se spune ca Sf. Serafim din Sarov intorcandu-se in fiecare zi de la biserica catre chilia sa, era nevoit sa treaca printr-un cimitir. De fiecare data, si netinand cont de ce zi sau luna trona in calendar, el saluta: “Hristos a inviat!” Iar mortii, dupa cuviinta, raspundeau: “Adevarat a inviat!

Iar mie mi-a trecut la un moment dat prin cap ca daca participand la o inmormantare, la orice inmormantare, in loc sa plangem si sa bocim, respectiv sa facem frumos figuratie, am scoate sabiile din teaca si am canta din toata inima, din tot sufletul si din tot cugetul  “Hristos a inviat!”, am vedea mult mai multe invieri decat se vad indeobste astazi, caci, El a zis despre sine: ” Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri va trai; Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac.

Crezi tu aceasta?”

DC


One response to “Hristos a inviat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: