Jurnal de calatorie

10062012048Mi-a aduc aminte cu nostalgie de vremurile in care tara noastra era mare….te porneai dis de dimineata, calatoreai drum de vara pana-n seara si abia abia daca reuseai sa ajungi pana la Arad….Scaldat de apele lenese ale Muresului, cu cladirile lui monumentale dispuse ordonat, cum se cuvine,  deoparte si de alta a unui larg bulevard,  cu celelate strazi “ce duc poveri de soapte, doar intre pauze la cinci si sapte” – trebuie ca Aradul i-a inspirat pe Dimov si Alifantis pentru “Destin cu baobab”; in fine cu hotelurile lui primitoare si cochetele lui restaurante, multiconfesional si multicultural, Aradul reprezenta un binemeritat popas inainte de a da piept cu Strainul Occident, ai carui vajnici si corupti cerberi erau si inca sunt intruchipati de politia ungureasca….

Mult timp nu s-a intamplat nimic: Ungaria isi desavarsea reteaua de autostrazi, noi ne chinuiam pe DN7 si o invidiam ingalbeniti de fiere amara….nebuni si orbi! Nu stiam ce ne asteapta….

Tarziu, prin 2007, dinspre Apus “a batut intai o boare…” Noi am luat-o ca un vanticel caldut, dar de fapt la Orizont se aratase un balaur cu 7 capete: Progresul!

Primul inghitit a fost Pitestiul, inconjurat de o  moderna centura….veti spune: ei si, doar nu era mare lucru! Oare? Acolo, in apropiere de gara se afla un Mc Donald’s..loc de popas si de poveste….un fel de han fermecat in care te opreai spre a prinde puteri inainte de a da piept cu zmei si ghionoaie: Dealul Negru cu tiruri in convoaie lungi ce vara se rastoarna iar iarna se inzapezesc; Valea Oltului unde muntele se trezeste uneori din atipire si azvarle cu avalanse de pietre asupra celor ce in goana cailor putere indraznesc sa-i calce taramul….

Gluma a inceput sa se ingroase insa cand a ajuns sa fie ocolit Sibiul…Era primul contact cu un alt spatiu, cel central european, semnalat inca de la intrare de placuta indicatoare pe care scria cu litere de o schioapa: Hermannstadt. Pe Hermann nu il intalneai, dar paseai pe urmele lui Samuel von Bruckenthal in cel mai frumos muzeu din tara si te fotografiai cu portretul lui Franz Joseph in mult prea barocul hotel “Imparatul Romanilor”- eventual in pantaloni scurti, ca doar erai de pe drum,  si intrebandu-te pe unde o mai fi umbland fufa aia de Sissi. Casele frumos ingrijite te priveau cu singurul lor ochi sever si cunoscator si te miroseau de indata ca esti mitic. Te simteai usor descumpanit si intrai sa mananci o ciorba care era foarte dulce si te ineca in tarhon;  daca faceai imprudenta sa si remarci asta ti se raspunea taios: “asa se face pe la noi…”. Brusc,  te apuca dorul de Balcani si de leustean si  te gandeai daca nu ar fi mai bine sa faci cale intoarsa….

Totul are insa o limita. Recent, prin ianuarie, venind impreuna cu L., un foarte bun prieten,  din Germania, ne-am urcat linistiti pe deja de vreun an si jumatate construita autostrada din jurul Devei, desi, la drept vorbind, nu stiu daca am facut vreun ghiseft, caci accesul nu se face asa usor cum si-ar inchipui cineva ci abia dupa ce ocolesti un incropit sens giratoriu aflat la 1km in aval de intrarea oficiala barata de diversi parapeti. O mica paranteza: Punctul unu: Tara noastra  nu te lasa sa fii prost: te descurci bine, nu, nu..ce atata semnalizare? Punctul 2: Autostrada are ceva dintr-un drum initiatic, iar cei de la de drumuri – oameni cu frica lui Dumnezeu – s-au gandit sa ne dea un exemplu elocvent a ceea ce inseamna: “stramta este poarta si ingusta este calea….”Daca pe A1 la Deva se ajunge asa greu, cum va fi fiind intrarea in Imparatia Cerurilor?   Sa avem grija, dar….Scurt pe doi, de intrat am intrat, dar am simtit fiori reci pe sira spinarii cand am vazut ca nu se mai termina! Va vine sa cedeti? 80 km neintereupti….pentru o clipa si L. si eu am crezut ca o sa ajungem pana la Bucuresti…

Din fericire nu a fost asa….dar era doar o palida consolare caci autostrada ocolea deja si Sebesul, una dintre cele sapte cetati ale Transilvaniei,  odinioara sufocat de tirurile ce se inghesuiau pe mult prea discretele lui stradute cu parfum medieval..unde pe frontispiciul liceului se putea citi severul avertisment: “Bildung ist Freiheit – Educatia inseamna libertate” (au nemtii astia o obsesie cu libertatea pusa in paralel cu diverse alte substantive mobilizatoare 😉 ) – in traducere libera: “baiete,  daca ai fi pus mana sa inveti,  azi te-ai fi  plimbat pe Route 66 la Chicago nu pe Route 7 la Sebes…”

In tacerea ce se lasase in masina, mi-am dat dintr-o data seama de ce in Romania s-au construit doar 500 km de autostrada in 25 ani. Nu incompetenta si hotia sunt cauzele acestei performante, cum s-ar grabi sa azcuze unii rau-voitori ci ratiuni mult mai inalte, pe care le stiti Dvs. Ne rezumam la 3: din punct de vedere psihologic, injumatatirea duratei de mers de la Bucuresti la Arad va conduce la perceptia ca tara noastra este de doua ori mai mica. Aceasta va avea consecinte severe asupra constiintei de sine a poporului roman, care crede inca  ca aici s-a inventat stiloul, avionul, coada la cires….; din punct de vedere teologic, a lasa impresia ca se ajunge usor la destinatie nu ese foarte indicat, asa cum am aratat mai sus; in fine, din punct de vedere geopolitic, ganditi-va ca daca, vorba lui W.S.,  cosntructia autostrazilor ar fi inceput de la Nadlac si Bors, atunci, impinse de Mercedes , BMW si alte “tancuri” nemtesti, astazi s-ar fi mers pe ele pana la Istanbul..Dar, consecventi misiunii noastre de aparatori ai crestinatatii – impreuna cu strabunii nostri Mihai Viteazu si Stefan cel Mare, dati-mi voie –  prin tergiversarea lucrarilor am reusit amanarea aderarii Turciei la Uniunea Europeana cu 20 ani!

Mai doriti autostrazi? Da? O sa ajungeti in 12 ore la Viena si o sa beti aceeasi cafea  chioara la OMV pe tot parcursul drumului…cat despre micii de la Dedulesti, sa va puneti pofta-n cui!

DC


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: